Najsvečaniji dan u povijesti Marije Bistrice bi je 03. listopad 1998. godine kada je Papa Ivan Pavao II. posjetio Mariju Bistricu i proglasio blaženim pokojnog zagrebačkog nadbiskupa i bistričkog hodočasnika kardinala Alojzija Stepinca.

U Mariji Bistrici od ranih večernjih sati u petak 2. listopada tisuće već pristiglih hodočasnika sudjelovale su u različitim pobožnostima te su se duhovno pripravljale za susret sa Svetim Ocem i beatifikaciju kardinala Alojzija Stepinca. Sveti je Otac iz nuncijature u Zagrebu 3. listopada krenuo oko 8 sati u osobnom automobilu cestom preko Sljemena, Stubičkih Toplica do Marije Bistrice. Nekoliko kilometara prije ulaska u Mariju Bistricu prešao je u »papamobil« te nastavio put do »crkve na otvorenom«. Kada su stotine tisuća hodočasnika primijetili »papamobil«, buran pljesak se prolomio Marijom Bistricom Sveti je Otac predvodio misno slavlje u koncelebraciji sa sedam kardinala, sedamdesetak biskupa te više od 1.000 svećenika.

Papa Franjo je na svetoj misi u Rimu 27. travnja 2014. proglasio svetim Papu Ivana Pavla II. time je on 31. Poljak među svecima Katoličke crkve.