Centar za posjetitelje u Mariji Bistrici specijaliziran je za interpretaciju i edukaciju posjetitelja, ali i lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja, zaštite i valorizacije lokalne tradicijske i kulturne baštine, posebice očuvanja umijeća svjetski prepoznate kulturne baštine – dječjih drvenih igračaka i licitara uvrštenih na UNESCO-vu „Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva“. Centra za posjetitelje  ima u potpunosti uređene 2 prostorije namijenjene interpretaciji, edukaciji i radionicama o kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a te jedan prostor namijenjen izložbi i prodaji lokalnih i regionalnih/nacionalnih proizvoda i suvenira.

Opći cilj projekta jest jačanje destinacijskog identiteta i turističke konkurentnosti stvaranjem nove atrakcijske osnove za obogaćivanje turističke ponude te cjelovit razvoj integralnih turističkih proizvoda temeljenih na kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a te će u konačnici utjecati na povećanje turističke ponude, produženje turističke sezone te povećanje ekonomske razvijenosti predmetnog područja.

Uvidjevši potrebu, ali i obvezu, s jedne strane očuvanja tradicije i kulturnog naslijeđa te s druge strane osiguranja dodatnog turističkog sadržaja za posjetitelje, Općina Marija Bistrica odlučila je urediti prostor nedovršene etno kuće kao Centra za posjetitelje koji će posebice prezentirati i promovirati lokalnu kulturnu baštinu te očuvanje tradicije i kulturnog naslijeđa.

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske odobrilo je sredstva općini Marija Bistrica za uređenje Centra za posjetitelje u iznosu od 200.500,00 kn u sklopu Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2015. godini, a ukupna vrijednost projekta iznosila je 393.178,91 kn.

Centar se nalazi u Gornjoselskoj ulici u Parku skulputra, a od samog centra Marije Bistrice udaljen je cca 500 m.