Crtice iz povijesti

 • Tradicija hodočašćenja u Mariju Bistricu traje od pronalaska kipa Majke božje Bistričke 16. srpnja 1684.., ali povijest Marije Bistrice nije vezana samo uz kip MBB
 • Župni dvor (1753.) je bio jedno vrijeme sastajalište hrvatskih preporoditelja. Ovamo su zalazili Ljudevit Gaj, Stanko Vraz, J.J. Stroβmayer, te glazbenici Zajc, Lisinski i Kirschhofer.
 • U Mariji Bistrici su se vjenčali grof Ernest Karlo Schlippenbach i grofica Henrika Sermage, Antun pl. Rubido i Sidonija Erdödy (operna primadona), dr. Ljudevit Gaj i Paulina Krizmanić
 • 1920. godine kada su vojne vlasti žigosale i odredile konje za vojsku po selima, došlo je do pobune. Pobunjenici su opljačkali crkvu i bistričke trgovce. Pljačkaši su uhvaćeni i blago kažnjeni. Sudio im je pjesnik Dragutin Domjanić koji se u jednoj pjesmi ispričava Majci Božjoj što je te ljude morao suditi i moli je za oprost.
 • U vrijeme II. svjetskog rata ovdje je boravio Krsto Hegedušić čije se nedovršene freske mogu vidjeti u bazilici. Freske su trebale prikazivati: Rođenje Kristovo, Bijeg u Egipat i Križni put. Freske nisu dovršene jer završetkom rata nije bilo poželjno boraviti u Mariji Bistrici.
 • Prva škola u Mariji Bistrici spominje se već 1590., pa 1699., ali nema točnih podataka koliko su trajale. Od 1852. škola radi bez prestanka.
 • Poslije ukinuća kmetstva 1848. osnovana je općina, 1900. sagrađena je zgrada općinskog poglavarstva.
 • Teško je govoriti o počecima glazbe i upotrebi glazbala u Mariji Bistrici jer je ovdje glazba bila njegovana od davnina. Prvi bistrički suveniri bila su glazbala. Osnivanjem Vatrogasnog društva 1889. počeo je s radom i Puhački orkestar. Osnivanjem KUD – a "Lovro Ježek" 1975. Puhački orkestar s folklornom sekcijom i tamburaškim orkestrom sudjeluje kod gotovo svake bistričke manifestacije.
 • Kamen temeljac za kapelu Sv. Petra položio je blaženi Alojzije Stepinac, a izgrađena je 1940.
 • 15. kolovoza 1971. održan je u Mariji Bistrici XIII. Marijanski međunarodni kongres kojeg je predvodio poseban papin izaslanik kardinal Franjo Šeper. Na kongresu se okupilo do tada u komunističkim zemljama neviđeno mnoštvo od oko 150000 hodočasnika.
 • 3. prosinca 1971. na Biskupskoj konferenciji Jugoslavije hrvatski biskupi su proglasili svetište u Mariji Bistrici za Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke
 • 24. i 25. svibnja 1974. održan je u Mariji Bistrici I. hrvatski nacionalni marijanski kongres
 • 1. listopada 1978. Mariju Bistricu su pohodili misionarka ljubavi Blažena Majka Tereza i bengalski misionar opat Ante Gabrić
 • 9. rujna 1984. održan je drugi velebni hodočasnički skup Nacionalni euharistijski kongres (NEK '84.) kojeg je predvodio bečki nadbiskup kardinal Franz Koenig, posebni izaslanik pape Ivana Pavla II. i rimski školski kolega zagrebačkih nadbiskupa Blaženog Alojzija Stepinca i kardinala Franje Šepera. Propovjednik je bio tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić
 • 20. lipnja 1987. Sveta stolica je uvela blagdan Majke Božje Bistričke, 13. srpanj kao blagdan Katoličke crkve u Hrvata.
 • 3. listopada u ovo malo mjesto je došao Sveti otac Papa Ivan Pavao II, blagoslovio ga i na zamolbu zagrebačkog nadbiskupa mons. Josipa Bozanića pred 500000 hodočasnika, proglasio bivšeg zagrebačkog nadbiskupa bistričkog hodočasnika, kardinala Alojzija Stepinca blaženim.

mb cip 01 mb cip 02 mb cip 03 mb cip 04

Ljeto u Mariji Bistrici

Manifestacija ima različite kulturne, duhovne, sportske i ostale zabavne sadržaje tijekom ljeta s naglaskom na proslavi 13. srpnja, Blagdana Majke Božje Bistričke, Dana Općine i Župe Marija Bistrica. Ljeto u Mariji Bistrici obuhvaća različite potkategorije događanja i manifestacija kao što su: Biciklijada „Četiri kapelice“, Susret umirovljenika Krapinsko – zagorske županije, Veseli dječji dan, Odškrinute dveri bistričke, Planinarskom obilaznicom oko Marije Bistrice, Bistrička noć, Procesija sa svijećama od Marije Bistrice do Vinskog vrha, Dani folklora Laz, Biciklijada Selnica – Gusakovec,  Bistričko sportsko ljeto. Manifestacija traje od mjeseca lipnja do kolovoza. 

mb lj 02
Prijedlog naslovna 4

Advent u Mariji Bistrici

Advent u Mariji Bistrici u mjestu višestoljetne tradicije hodočašća, starih zanata i kulturnih događanja, oduvijek se posebno slavio i obilježavao. Doživjeti božićni ugođaj u Mariji Bistrici, nacionalnom svetištu Majke Božje, uistinu je poseban doživljaj! Prva organizirana manifestacija Advent u Mariji Bistrici održana je 2010. godine i od tada se odvija sveke godine u prosincu. Manifestacija se obilježava prigodnim kulturno-umjetničkim programom, božićnom sajmenom ponudom te brojnim radionicama za djecu i odrasle. Advent u nacionalnom svetištu poseban je i svojim ozračjem naglašava duhovnost, obiteljske, kulturne i tradicijske vrijednosti.

mb adv 01
mb adv 02

Doček Nove godine u podne

Na samom kraju bogatog adventskog programa u mjestu u kojem se nalazi naše najpoznatije marijansko svetište Marija Bistrica  svake godine održava se podnevni doček Nove godine. Ako želite u istom danu dva puta dočekati Novu godinu svakako dođite u Mariju Bistricu. Program veselog dočeka započinje u 10:30, a osim glazbenih nastupa organizirana je i prigodna ugostiteljska ponuda.

mb ng 01
mb ng 02
mb ng 03
mb ng 04

Taxi usluga i prijevoz osoba " CARLITA"

Kako do nas

Marija Bistrica udaljena je od Zagreba samo 40 km, a s glavnim gradom povezana je učestalim autobusnim i željezničkim linijama.

U Zagrebu se nalaze međunarodni željeznički i autobusni kolodvor te međunarodna zračna luka, tako da je Marija Bistrica jako dobro povezana s ostatkom svijeta.

Autobusne veze

 • Autobusni kolodvor Zagreb (35 km)
 • Zlatar (10 km)
 • Stubičke Toplice (25 km)

Željezničke veze iz Zlatar Bistrice (7km), a do tamo postoje autobusne i taksi veze

Međunarodna zračna luka u Zagrebu, direktno povezana s brojnim europskim gradovima.

Ako dolazite osobnim automobilom iz smjera Zagreba, do Marije Bistrice najlakše stižete autocestom A2 Zagreb - Zabok prema sjeveru Hrvatske. Vozite otprilike 27 km, te iziđite na izlazu Zabok - Oroslavje. Skrenite desno na pokrajinsku cestu broj 24 prema Bedekovčini i vozite 10 km. Potom skrenite na cestu broj 24 prema Zlatar Bistrici, te vozite 6 km do Marije Bistrice. Ako dolazite iz smjera Maclja, slijedite autocestu A2 jug. Vozite otprilike 15 km, te skrenite na izlazu Zabok - Oroslavje.

Udaljenosti

 • Split (448km)
 • Ljubljana (183km)
 • Budimpešta (315km)
 • Beč (358km)
 • München (590km)