Zadnja, sedma etapa "Stepinčevog puta" posebno je znakovita, jer je to ustvari trasa puta, koja nas vodi upravo nekadašnjim hodočasničkim putovima, kojima je nekada hodočastio naš nadbiskup Alojzije Stepinac Majci Božjoj Bistričkoj iz Zagreba, pa preko Medvednice u Mariju Bistricu,  nakon što je imenovan biskupom koadjutorom, i to najtežim putom! Ishodišta su bila uglavnom iz zagrebačke katedrale, po Novoj Vesi, preko Gupčeve Zvijezde, Ksaverskom i Gračanskom cestom, te kroz Gračane a dalje po novonapravljenom Leustekovim putom prema vrhu Medvednice!

Tako je bilo nekada. Rado bismo dodali još jednu povezanost prije. To je povezanost naše Blaženika znanim zagrebačkim svetištem Majke Božje Remetske, kuda je On rado dolazio kada je mogao. Dakle, od Gupčeve Zvijezde, put nas vodi Mirogojskom cestom, pa pokraj Mirogoja i Krematorija Remetskom cestom na Kameniti stol, te iznad remetskog groblja silazom Pavlinskim putom u Remetsko svetište! Kada više nije mogao slobodno  kretati niti  širim zagrebačkim područjem, bilo mu je dozvoljeno da može doći moliti na zagrebački Mirogoj! No, On je priječio put preko groblja i na drugi način ipak uspio doći Božjoj Majci u Remete!

Vratiti ćemo se na Kameniti stol, i nastaviti naš put  kroz Remete Studenim bregom, Vinecom, Kvintičkom, pa spustiti se strmom Svibanjčicom prma Tunelu, te iznad njega planinarskom stazom uz nekadašnje izletište doći na Leustekovu stazu! Zahvalni smo šumarskom stručnjaku A. Leusteku za lijepo uređeni put, a i savjet za mjesto izgradnje temelja "sljemenske kapelice"! Možemo još dodati, da cijelo vrijeme ćemo hodati po trasi prve planinarske i vjerske obilaznice "Zagrebački planinarski put", koja nas vodi upravo po tragovima hodočasničkog puta našeg Blaženika! Nakon dolaska do "sljemenske kapelice", ustvari  crkve posvećene Majci Božjoj Sljemenskoj uobičajen je odmor (spomenimo drage sljemenske župnike p.S.Jelineka, u miru, i sadašnjeg p.J.Rožmarića na uvijek lijepom dočeku i okrepi! Sada smo prošli najteži dio puta, a ostali dio vodi medvedničkim grebenom preko Hunjke, nekada zvane Rauchova lugarnica, da bi stigli na Gorščicu, bivši kaptolski posjed, gdje se nalazi tzv."kaptolska lugarnica" i gdje je nekada odmarao naš Blaženik,koje je i sada  uobičajeno mjesto odmora.Slijedi daljnja hodnja, a dolaskom na nekadašnje Ročićeve sjenokoše, doći ćemo na raskrižje planinarskih i hodočasničkih putova Rumlec, gdje se nalazi i mali  (ali dobar!) izvor vode. Tu je drveni križ, koji je ustaljen u kamenju, koje usputno prinose hodočasnici. Ovdje, a i  prije, na ovoj trasi puta postavljene su male kućice kao odmorišta a i križevi, o kojima se brine uprava PP "Medvednica" kao jedan od subjekata uređivanja "Stepinčevog puta"!

Nastavak puta vodi nas dalje silazom po vršnom grebenu, te skreće prema selu "Sv.Matej" i od crkve dijelom po cesti pa po kolnom putu  opet po uskoj cesti dolazi se na jaču  prometnu cestu, u prilazu iz Sesveta i Kašine, kojom se  dalje spušta prema Lazu  i svetištu u Mariji Bistrici. Iz ovog mjestanca ovdašnje župe sv.Andrije poznato po izradi dječjih igračaka, frulica, tamburica, poprečnica je opet na glavnu spomenutu cestu. No, odavde vodi prema Mariji Bistrici ljepši put, kroz zaselak Kušti, te preko vinograda i kroz šumu prolazi paralelno iznad spomenute ceste i već pred M.Bistricom prolazi kroz zaselak Luči breg,  uz prekrasne panoramske poglede I treba sići u Podgorje Bistričko, do kapele Sv.Ladislava, otkuda još nepunih četvrt sata  treba do ulaza u centar svetišta Majci Božjoj Bistričkoj,  u naselje Marija Bistrica, gdje nas privlači toranj proštenišne i župne crkve. Slijedi još jedan kratki uspon, u samo središte, koje je ujedno mjesto povezanosti naših putova sa juga i sjevera, odnosno Marijanskih hodočasničkih putova, a koje je u cijelosti uklopljen naš "Stepinčev put"!

Na kraju prehodanih preko devedeset kilometara, možemo nastaviti dalje prema sjeveru, isto lijepo pripremljenim hodočasničkim putovima prema planini Ivanščici, i njenih obronaka preko naselja Belec i Lobor prijeći u udolinu  skroz do Lepoglave, gdje se prilazi do Slovenije, gdje se uklapa u sustav Marijanskih hodočasničkih putova iz Europe! Prošli smo nešto više od 90 km do svetišta MB Bistričke. Tako smo završili povijesni “Stepinčev put” iz Krašića do Marije Bistrice, i spojili se  sa Marijanskim hodočasničkim  putovima u Europi! 

 

Pripremio: Tomislav Pavlin

Tehnički obradio:Tin Pavlin