Iz središnjeg dijela Gorice Svetojanske(190ndmv), nastavljamo trasom "Stepinčevog puta", koja nas vodi kroz naselje do odvojka cesta; desno vodi u Jastrebarsko, a naša trasa puta lijevo usponom po  uskoj asfaltnoj i valovitoj  cesti, kroz prigorska naselja Ivančići, Prodin Dol, Kupeč Dol, da bi kroz zaselak Baliji došli do križanja, uz stalne lijepe poglede preko vinograda, a za boljeg vremena pogledi preko jaskanskog kraja dosežu skroz do Petrove gore i dalje prema bosanskim planinama!Na križanju lijevo odvaja se makadamska cesta prema Samoboru, a desno cestom u silazu nakon dolaska  u Vranov dol u dolini, cestom ulijevo kratko do ceste desno, i jačim usponom dolazimo na na položeniji teren oko naselja Prilipje, gdje nakon dolaska na cestu kod kapelice posvećene sv. Antunu, treba skrenuti ulijevo i nastaviti u lijepo gorsko naselje Plešivica(320m)! Spomenimo još, da iz Vranovog dola desno cesta vodi u Jastrebarsko! Svuda naokolo nalaze se vinogradi čuveni plešivičkih proizvođača, a i  brojni ugostiteljski objekti. U središnjem dijelu nalazi se župna crkva posvećena sv. Jurju, iz 18.st., a na drugom brijegu kapela sv. Franje Ksaverskog iz istog vremena! Spomenimo, da su oba sakralna objekta lijepo uređena, pa nakon  odmora vrijedi razgledati spomenute crkvine. Dok smo u dolasku prolazili brdovitim dijelom, koji djeluje još uvijek pomalo mistično, obzirom na drvene lijepo sačuvane objekte, gdje živi još domaći puk, tu se na plešivičkim bregima vide lijepo uređene i nove kuće. Dodati ćemo, da se u šumovitom dijelu iznad naselja Plešivice  nalazila nekada i mala bolnica za plućne bolesnike, koja je sada zapuštena. U tom dijelu Plešivice, sada se  nalaze  lijepe  vikendice, koje koriste   vikendaši, koji uživaju u ovoj lijepoj, zdravoj plešivičkoj čistoj prirodi! Nekada je Plešivica bila znana i kao Turističko mjesto, pa je tu bilo i osnovano turističko društvo. Cesta, koja tuda prolazi  iz Jastrebarskog, znana je kao vinska cesta i  prelazi preko prijevoja na gori Plešivici preko predjela Poljanice i silazi na drugu stranu u Samobor, gdje  se može  doći na ishodišno mjesto za brojne šetnje i uspone, posebno na najviši plešivički vrh, a visine 770m!

Naša trasa puta iz mjesta Plešivica nastavlja dalje označenim putom iznad naselja kroz šumoviti predjel preko par prijelaza spomenute ceste, a stalnim umjerenim usponom izlazi se na otvoreni dio predjela zvanog Poljanice(580ndmv),  gdje se pored ceste prolazi  pokraj kapelice Majke Božje Žalosne, i stiže do  lijepog uređenog ugost. objekta. Tu je i kraj 3.etape Stepnčevog puta, gdje se može nastaviti dalje prema MB Okićkoj preko Kotara, a također i početak 4.etape!

Što još dodati? Trasa ove etape nešto je  napornija, ali bez nekih većih problema, izrazito je povoljna kao hodočasnička, jer nema  i dalje većih problema zbog prometa, posebno zahvalna za meditacije u ovoj lijepoj Božjoj prirodi. Mogućnost opskrbe postoji, bilo u prodajnim objektima, a posebno zbog brojnih ugosteljskih  objekata. Spomenuti ćemo da je putom, gdje se prolazi,  dobrim dijelom nalaze poklon mjesta, uz  kapelice ili križeve krajputaše, što je odraz kulture i vjernosti puka ovog kraja prema Crkvi. Stoga svatko, tko će proći po svim etapama Stepinčevog puta, pa tako i ovoj 3. etapi, biti će prožet radošću i veselju, da na ovaj naporniji način osjeti blizinu duha našeg blaženog Alojzija Stepinca, za koju je predviđeno da se prijeđe za približno oko 5 sati umjerenog hoda, uz povremene odmore.

Pripremio: Tomislav Pavlin

Tehnički obradio: Tin Pavlin